MODEL SHOOT

PORTFOLIO VOOR MODELLENWERK

Wil je een carrière als fotomodel van de grond te krijgen dan dien je te beschikken over een goed portfolio. Een goed portfolio maakt het verschil of je een opdracht wel of niet krijgt. Pas echter op voor overdaad: té veel foto’s in je portfolio kunnen ook negatief uitpakken. Beperk je portfolio alleen tot je allerbeste foto's. Zorg voor variatie tussen de foto's op het gebied van pose, make up, kleding en belichting. Een professioneel portfolio bevat maximaal zo’n 15 foto's van de beste kwaliteit.

 

Met een amateuristisch portfolio maak je bij voorbaat geen kans bij de modellenbureaus. Investeren in een professioneel portfolio betaalt zichzelf dus terug.
Maar hoe ziet een goed portfolio eruit? Eerst zal je moeten bepalen wélke richting je op wilt met je carrière.

WELK TYPE MODEL BEN JE?

Fotomodellen zijn er in allerlei soorten en maten. Echter is niet elk model voor ieder soort modelwerk geschikt. Daarnaast is het van belang welk soort modellenwerk je wilt gaan doen.

HOSTESS. Werken als hostess is een vorm van modellenwerk waarbij je een bedrijf of product vertegenwoordigt op evenementen of bijvoorbeeld een beurs.

FASHION oftewel mode is de meest voorkomende vorm van modellenwerk. Doorgaans bestaat het werk uit modeshoots en catwalks. Voor standaard fashion modellen wordt een minimum lengte van 1.74 meter gehanteerd en zij zijn doorgaans vrij slank, maatje 36.

 

Fotostudio_Arnographics_Kerkrade


 

COMMERCIEEL MODELLENWERK omvat vele vormen van werk op gebied van reclame uitingen en promotie. Dit is een veel gevraagde vorm van modellenwerk. Sla maar eens een willekeurig magazine open. Modefotografie is hier ook aan verwant. Denk aan bijv. catalogi of webshops. Je hoeft bij deze vorm van modellenwerk niet persé harstikke slank en minimaal 1.74 meter te zijn. Daarnaast is ook vraag naar plus-size modellen. Verwant hieraan is het werk voor modellen die uitblinken in bepaalde categorieën zoals mooie benen/voeten, handen of een prachtige haardos.

 

Verder zijn er vele andere soorten modellen zoals mannen, kinderen, ouderen, tattoo- of fitnessmodellen bijvoorbeeld.


Fotostudio_Arnographics_Kerkrade


 

KLEDING & MAKE-UP

 

Het zal duidelijk zijn dat de samenstelling van je portfolio grotendeels te maken heeft met het soort model dat je bent of wilt zijn. Het is uiteraard handig om foto's op te nemen van het soort werk waarvoor je beschikbaar bent. Wil je badmode of lingerie showen, dan zullen deze foto's aanwezig moeten zijn in je portfolio. Neem aan de andere kant dit soort foto's niet op, als je dat soort opdrachten ook niet wilt aanvaarden.

 

Modellenbureaus hebben soms eigen wensen wat betreft je portfolio. Voor vrijwel alle modellenwerk geldt dat je portfolio recente foto's moet bevatten. Knip of verf je je haar bijv. dan zal je ook je portfolio moeten aanpassen.

 

Een goed portfolio is bedoeld om jezelf te verkopen. Daarom moet je goed nadenken over welke kleding je op de foto’s draagt. Kies effen kleuren die bij je passen en vermijd drukke patronen of opvallende opschriften. Zorg voor meerdere kledingsets die goed zitten. Neem ook verschillende sets zwemkleding en lingerie mee naar de fotoshoot.

 

Fotostudio_Arnographics_Kerkrade


Make-up is belangrijk. Ben je hier zelf erg bedreven in, dan kun je ervoor kiezen de make-up zelf te doen. Aangeraden wordt echter een professionele visagiste en/of kapster te gebruiken. Zo kunnen verschillende "looks" gecreëerd worden zodat je een gevarieerd portfolio opbouwt. Heb je zelf een ervaren visagist(e) en/of kapster dan kun je die uiteraard meenemen naar de fotoshoot. Een professionele visagiste kan ook door ons bijgeboekt worden.


Fotostudio_Arnographics_KerkradeFotostudio_Arnographics_Kerkrade-Trouwfotograaf
 

HOE ZIET EEN GOED PORTFOLIO ER UIT?

Zoals gezegd hangt de inhoud van je portfolio af van het soort model dat je wilt zijn. Of van de eisen van een modellenbureau waar je je al hebt ingeschreven.

 

HEADSHOTS 

In ieder geval bevat jou portfolio headshots. Dat zijn close-up foto’s van je gezicht. Bij deze headshots wordt minimale make-up gebruikt omdat je opdrachtgevers ook de structuur van je huid willen zien.

 

Fotostudio_Arnographics_Kerkrade


 

BEAUTYSHOTS 

Beautyshots lijken op headshots, maar hierbij is het model meer opgemaakt en met meerdere gezichtsuitdrukkingen.

 

FASHIONSHOTS 

Fashionshots zijn foto’s waarop het model half of volledig in beeld is met verschillende outfits. Hierbij ligt de nadruk op je figuur én de kleding. De make-up wordt aan de kleding aangepast. Voor zowel commercieel als modellenwerk in de modewereld horen ook foto’s in badpak in je portfolio. De opdrachtgevers krijgen zo een beter beeld van je.

Ook kun je lingeriefoto’s laten maken. Deze foto’s zijn artistieker dan de badpakfoto’s en ademen een andere sfeer uit. Maar als je geen lingerieopdrachten wit aannemen moet je ze ook niet opnemen in je portfolio.

 

KOSTEN 

Zoals je ziet is het samenstellen van een goed portfolio dan ook maatwerk. Om een idee van de kosten te krijgen: per categorie foto’s zoals hierboven genoemd zal de shoot minimaal een half uur tot een uur in beslag nemen. De uurprijs is €78. Naar gelang je wensen omtrent diverse looks en kledingwissels zal de shoot dus meerdere uren in beslag nemen.

Vanaf drie uur fotografie heb je al een leuke basis voor je portfolio met voldoende afwisseling. Je krijgt van alle categorieën minimaal 2 bewerkte foto’s digitaal in de hoogste resolutie aangeleverd plus 2 afdrukken van 13x18cm. Indien de visagiste en/of kapster door ons geregeld moet worden moet je rekenen op een meerprijs van €50 tot €125 naar gelang het aantal benodigde uren. Ook kunnen er afspraken gemaakt worden voor eventuele vervolgshoots indien je je ‘look’ of je richting van het modellenwerk wilt veranderen.

Uiteraard hoef je je geen zorgen te maken over je privacy: er worden géén foto’s gepubliceerd of op enige andere wijze gebruikt zonder jou expliciete toestemming!

 

Voorafgaand aan de fotoshoot vind er altijd een oriënterend gesprek plaats om je precieze wensen kenbaar te maken. Zodoende kunnen we bepalen hoeveel tijd er nodig is voor jou portfolio. Stuur gerust een mail voor vragen of neem telefonisch contact met me op.

Fotostudio_Arnographics_Kerkrade


Fotostudio_Arnographics_Kerkrade


 


 

ARNOGRAPHICS FOTOGRAFIE
Studio Heerlenersteenweg 1a 6466 KR Kerkrade telefoon 06-17566140

 

home - info - contact

 

(c) ARNOGRAPHICS 2023